Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Novosti Fakulteta informatike u Puli

Autor: Darko Etinger
Dekan Fakulteta informatike...
Dekan Fakulteta informatike izv. prof. dr. sc. Darko Etinger sudjelovao je na prestižnom AI for Good Global Summit-u 2024, koji se održao u Ženevi, Švicarska. Ovaj summit, poznat kao vodeća akcijski orijentirana platforma Ujedinjenih naroda, promovira umjetnu inteligenciju u svrhu unapređenja zdravlja, klime, rodne ravnopravnosti, uključive prosperitetnosti, održive infrastrukture i drugih globalnih razvojnih prioriteta. AI for Good Global Summit organizira Međunarodna telekomunikacijska unija (ITU) – specijalizirana agencija UN-a za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju – u partnerstvu s 40 UN-ovih agencija i suorganizatorima, uključujući vladu Švicarske.

Autor: Jasna Stjepanović
Održano inovativno predavanje s panel...
Inovativne predavanje s panel raspravom „ Utjecaj umjetne inteligencije na naš život “ održalo se  u suradnji s  Istarskom razvojnom agencijom - IDA d.o.o.  u  Coworking centru Pula,  Marka Marulića 5, Pula, dana  20. lipnja 2024. godine.   

Autor: Jasna Stjepanović
Održana svečana promocija...
U Hotelu Park Plaza Histria Pula dana 10. lipnja 2024. održana je svečana promocija prvostupnika i magistara Fakulteta informatike u Puli. Uz promovente i njihove goste na promociji su nazočili Prorektor za umjetnu inteligenciju, digitalizaciju i poduzetništvo izv. prof. dr. sc. Valter Boljunčić, dekan Fakulteta informatike izv. prof. dr. sc. Darko Etinger, prodekan za nastavu i studente Fakulteta informatike  doc. dr. sc. Siniša Miličić i prodekan za poslovnu suradnju i znanost  Fakulteta informatike doc. dr. sc. Nikola Tanković.                                 

Autor: Tihomir Orehovački
U prostorima Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli je 6. i 7. lipnja 2024. godine održan četvrti transnacionalni sastanak Erasmus+ projekta SPADATAS na kojem su sudjelovali predstavnici svih projektnih partnera. Prisutni su bili članovi Sveučilišta Ramon Llull (Belén Donate Beby), Sveučilišta u Salamanci (Lucía García-Holgado i Sonia Verdugo Castro), Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli (Tihomir Orehovački), Sveučilišta u Mariboru (Marjan Krašna), Sveučilišta Južne Danske (Emanuela Marchetti i Andrea Valente), Gimnazije Ørestad (Claus Witfelt) te I. Osnovne škole Čakovec (Ivana Ružić i Anita Novak).

Autor: Siniša Miličić
Fakultet informatike u Puli bio je sudionik treće po redu Let’sGrow! konferencije, koja je održana 15. svibnja 2024. godine u hotelu Histria. Konferencija, koju su organizirali Udruga ICT Istra i Grad Pula, bila je posvećena temi umjetne inteligencije (AI) i njezinoj sve većoj ulozi u našim životima.

Autor: Jasna Stjepanović
EDIH Adria edukacije za Grad Pula...
U sklopu projekta EDIH Adria u kojem je jedan od partnera i Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, član užeg tima EDIH Adria konzorcija Gordan Krčelić započeo je s provedbom programa edukacija inicijalno kreiranog za zaposlenike Grada Pule pod nazivom „Uvod u učinkovito upravljanje operacijama“.

Pozvano predavanje „Development...
Doc. dr. sc. Ivan Lorencin i dipl. ing. Gordan Krčelić održali su dana 20. svibnja 2024. godine pozvano predavanje na PM – Project Management savjetovanju s naslovom: „Development Project for Implementing a Solution Based on AI Application“. Navedeno predavanje je održano u sklopu MIPRO 2024 - 47. međunarodnog skupa, u Grand Hotel Adriatic, Opatija, a temeljem sklopljenog ugovora o suradnji između Sveučilišta Jurja Dobrile i PMI Hrvatska.

Autor: Darko Etinger
2024 Google Leader Series for Higher...
Na nedavno održanom Google Leaders Series for Higher Education u Londonu, Fakultet informatike u Puli zastupljen je kroz sudjelovanje dekana, izv. prof. dr. sc. Darka Etingera. Ovaj događaj, održan 18. i 19. travnja 2024. godine, okupio je vodeće svjetske stručnjake i akademske čelnike u Googleovom sjedištu na Kings Crossu u Londonu.

EDIH Adria edukacija "Primjena...
EDIH Adria edukacija "Primjena umjetne inteligencije u medicini" održana je 10. travnja 2024. godine u Coworkingu centru Pula od strane doc. dr. sc. Ivana Lorencina, zaposlenika Fakulteta informatike u Puli Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Interes medicinskog osoblja za podršku u dijagnostici, prevenciji i komunikaciji s pacijentima raste, što je bilo očito jučer u našem Coworking centru Pula na edukaciji koju je održao docent Ivan Lorencin s Fakulteta informatike, u sklopu projekta EDIH Adria. Tema edukacije bila je "Primjena umjetne inteligencije u medicini".

Predstavljanje Infobipovih...
Infobip je predstavio inovativni projekt IPCEI-CIS kao dio IPCEI Cloud inicijative, ciljajući na unapređenje globalne konkurentnosti EU u cloud uslugama. Ova platforma sljedeće generacije integrira umjetnu inteligenciju, optimizira energetsku potrošnju i promiče digitalnu transformaciju. Fakultet informatike Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli s ostalim europskim partnerima sudjeluje u projektu globalne komunikacijske platforme sljedeće generacije IPCEI-CIS. Dekan Fakulteta informatike u Puli, Darko Etinger, istaknuo je ulogu fakulteta u podizanju sposobnosti mladih istraživača i uključivanju u rješavanje optimizacijskih problema vezanih za cloud platforme. Projekt uključuje prestižne europske partnere i ima podršku Vlade RH, teži postati primjer suradnje u edukaciji i istraživanju na razini EU.

Autor: Snježana Babić
Studenti FIPU-a posjetili Infobipov...
Studenti Fakulteta informatike u Puli (FIPU) u pratnji izv. prof. dr. sc. Snježane Babić , u četvrtak, 22. veljače 2024. godine, posjetili su Infobipov Pangea campus u Vodnjanu i pogledali premijeru dokumentarnog filma o Infobipovim inicijativama i razvoju startup i developerskog ekosustava u Africi autorice Hanan Nanić . Film je snimljen zajedno s Al Jazeerom Balkans u listopadu prošle godine. Pored navedenog, studenti su, uz vodstvo Infobipovaca Marijana Čipića i Irene Radoslav , imali priliku razgledati prostor, saznati o povijesnim i budućim aktivnostima Infobipa, upoznati ostale Infobipovce i naučiti više o propulzivnom tehnološkom ekosustavu Afrike i globalnom širenju Infobipa . Bilo nam je iznimno zadovoljstvo družiti se s djelatnicima Infobipa.

Autor: Tihomir Orehovački
Studenti FIPU sudjelovali na...
Srednjoeuropsko regionalno natjecanje timova studenata u programiranju CERC 2023 održano je od 8. do 10. prosinca 2023. godine na Fakultetu računarstva i informatike Sveučilišta u Ljubljani. Na natjecanju je sudjelovalo 60 tročlanih timova iz Češke (13 timova), Hrvatske (5 timova), Mađarske (7 timova), Latvije (2 tima), Poljske (21 tim), Slovačke (7 timova) i Slovenije (5 timova). Hrvatsku su predstavljala tri tima sa Sveučilišta u Zagrebu te po jedan tim sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i Sveučilišta u Rijeci koji su to pravo ostvarili na natjecanju timova studenata informatičara hrvatskih sveučilišta održanom tijekom prošlog mjeseca. Natjecanje je trajalo 5 sati tijekom kojih su studenti trebali riješiti 12 zadataka.

Autor: Tihomir Orehovački
U Kopenhagenu održan treći...
U Kopenhagenu je 30. studenog i 1. prosinca 2023. godine održan treći transnacionalni sastanak projekta SPADATAS na kojem su sudjelovali predstavnici svih projektnih partnera. Prisutni su bili članovi Sveučilišta Ramon Llull (Daniel Amo Filvà i Belén Donate Beby), Sveučilišta u Salamanci (Alicia García-Holgado i Lucía García-Holgado), Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli (Tihomir Orehovački), Sveučilišta u Mariboru (Marjan Krašna i Helena Fošnjar), Sveučilišta Južne Danske (Emanuela Marchetti i Andrea Valente), Gimnazije Ørestad (Claus Witfelt) te I. Osnovne škole Čakovec (Ivana Ružić i Ivana Vadlja).

Autor: Darko Etinger
EDIH Adria Godišnja konferencija...
U okviru EDIH Adria konferencije održanoj 30.11.2023. u Quantum Infobip u Vodnjanu na panelu "O granicama Digitalne Transformacije: financije i znanje u fokusu" se raspravljalo o perspektivi digitalizacije, mogućnostima i izvorima financiranja procesa digitalne transformacije. Dotakli smo se teme adekvatne edukacije i novih znanja potrebnih za tehnološko doba u kojem se nalazimo! 

Autor: Tihomir Orehovački
Održano natjecanje timova studenata...
U nedjelju, 19. studenog 2023. godine, održano je natjecanje u programiranju na kojem je sudjelovalo 14 studentskih timova s tri hrvatska sveučilišta (Pula, Rijeka i Zagreb), kao i 4 tima učenika srednjih škola. Sveučilište Jurja Dobrile u Puli predstavljala su četiri tročlana tima sastavljena od studentica i studenata Fakulteta informatike u Puli i Tehničkog fakulteta u Puli: Tim 11 (Leda Bijelić, Dominik Ćurić, Leonarda Prpić) Tim 12 (Jan Božac, Juraj Crljenko, Luka Vilagoš) Tim 13 (Alan Bubalo, Rafael Krstačić, Anai Pučić) Tim 14 (Alan Burić, Lucia Labinjan, Juraj Štern-Vukotić)

FIPU sudjelovao na CARNET-ovoj...
U Vodicama je od 8. do 10. listopada 2023. uspješno održana CARNET-ova konferencija za korisnike u visokom obrazovanju THECUC2023 s temom '𝐃𝐢𝐠𝐢𝐭𝐚𝐥𝐧𝐚 𝐭𝐫𝐚𝐧𝐬𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐜𝐢𝐣𝐚 𝐯𝐢𝐬𝐨𝐤𝐨𝐠 𝐨𝐛𝐫𝐚𝐳𝐨𝐯𝐚𝐧𝐣𝐚: 𝐈𝐧𝐨𝐯𝐚𝐜𝐢𝐣𝐞 𝐳𝐚 𝐛𝐮𝐝𝐮𝐜́𝐧𝐨𝐬𝐭 𝐮𝐜̌𝐞𝐧𝐣𝐚 𝐢 𝐩𝐨𝐮𝐜̌𝐚𝐯𝐚𝐧𝐣𝐚'. Konferenciju organizira CARNET - Croatian Academic and Research Network u sklopu projekta e-Sveucilišta čiji je cilj transformacija visokog obrazovanja u Hrvatskoj kroz implementaciju i razvoj digitalne nastavne infrastrukture, digitalnih alata i kompetencija.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Postupak reakreditacije Sveučilišta,...
Dragi studenti, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli prolazi postupak reakreditacije, koji provodi Agencija za znanost i visoko obrazovanje. U tu svrhu naše visoko učilište posjetit će Stručno povjerenstvo. Obvezan su dio protokola posjeta odvojeni sastanci s upravom visokog učilišta, predstavnicima nastavnog osoblja i studentima. Ljubazno Vas molimo da se u utorak, 24. listopada 2023. g . s početkom u 12:00 sati u studentskoj dvorani u prizemlju studentskog doma - Paviljona 1 u što većem broju odazovete na sastanak sa Stručnim povjerenstvom koje bi željelo čuti i vaš glas. Više o samom postupku reakreditacije možete pronaći na mrežnoj stranici Agencije za znanost i visoko obrazovanje ili na sljedećoj poveznici

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Informacija o postupku reakreditacije...
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli prolazi postupak reakreditacije, koji provodi Agencija za znanost i visoko obrazovanje. U tu svrhu Sveučilište će posjetiti Stručno povjerenstvo. Želite li dostaviti svoj komentar članovima Stručnog povjerenstva, primjedbe i prijedloge ili želite pohvaliti rad Vašega visokog učilišta ili nekih pojedinaca, slobodno iznesite svoje mišljenje putem povjerljive komunikacije https://www.azvo.hr/hr/komentari-institucija  do 21. listopada 2023. g.   Agencija za znanost i visoko obrazovanje jamči anonimnost svim osobama koje napišu komentare. Dobivene će se informacije koristiti isključivo u postupku reakreditacije Vašega visokog učilišta.

Orijentacijski dan za redovite...
Orijentacijski dan za redovite studente 1. godine prijediplomskog studija Informatike održat će se u ponedjeljak 2. listopada u dva dijela: dio u 09:45 u Preradovićevoj 1 u dvorani Pula (prizemlje) dio u 12:00 teatru u Rovinjskoj 14 (1. kat) U ponedjeljak 2. listopada nema nastave za redovite studente viših godina. Nastava za prijediplomske studije počinje 3. listopada, a diplomske 9. listopada, po rasporedu koji je objavljen. Orijentacijski sat za online studente bit će u četvrtak 5. listopada u 17h, za što ćete dobiti poveznicu mailom. Nastava za online studente počinje 9. listopada po rasporedu koji će biti objavljen.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Upisi u više godine studija u...
Upisi u više godine studija započet će u ponedjeljak 18. rujna i trajat će zaključno do 30. rujna 2023. godine. Studenti se upisuju putem ISVU  Studomata , ali tek utvrde da su im upisane sve ocjene iz položenih kolegija, jer datumom upisa sustav izrađuje račun temeljem nepoloženih ECTS bodova (do trenutka upisa).

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Obavijest o produljenju upisa
Obavještavaju se studenti da će upis na odabrani studij putem aplikacije za upise ( https://www.unipu.hr/upisi2023 ) moći obaviti do četvrtka 27 srpnja u 13 sati.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Obavijest o početku upisa
Dragi brucoši i brucošice, budući studenti i studentice Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, od danas u petak 21. srpnja mogući su upisi na odabrani studijski program. Upis je omogućen za sve studijske programe putem online aplikacije za upise. Molimo vas da upise potvrdite na aplikaciji i upišete se na odabrani studijski program. Aplikacija je dostupna na ovoj poveznici: https://www.unipu.hr/upisi2023 Upisi traju do ponedjeljka 24. srpnja u 17:00 sati. Upisi traju i tijekom vikenda. Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Upute za online upise
Dragi brucoši i brucošice, budući studenti i studentice Sveučilišta Jurja Dobile u Puli, zahvaljujemo vam na odabiru studijskih programa Sveučilišta Jurja Dobile u Puli. Prijava na sustav Za pristup web aplikaciji potrebni su vaš OIB, upisni broj te mail adresa putem koje ćete verificirati svoju prijavu (na datum početka upisa). Upisi su u potpunosti online Sveučilište Jurja Dobrile u Puli upise u prvu godinu prijediplomskih sveučilišnih studija, prijediplomskih stručnih studija i integriranih prijediplomskih i diplomskih sveučilišnih studija vrši u potpunosti online, putem aplikacije "Upisi UniPu”. Aplikacija će biti dostupna na adresi  https://www.unipu.hr/upisi2023  gdje će svaki korak biti opisan uputama.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Najava upisa na studijske programe...
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli započet će postupak upisa na sveučilišne prijediplomske studijske programe, stručne prijediplomske studijske programe te sveučilišne integrirane studijske programe 21. srpnja 2023. Upisu će moći pristupiti kandidati koji su stekli prava na upis temeljem plasmana na konačnoj rang listi sukladno prijavi podnesenoj Središnjem prijavnom uredu putem mrežne stranice www.postani-student.hr.  Konačne rang liste za srpanjski upisni rok bit će objavljene 19. srpnja 2023. u 16 sati. Upisi će se provoditi putem online aplikacije za upis. Upute o postupku upisa putem online aplikacije za upis bit će naknadno objavljene.

Autor: Tihomir Orehovački
Održan drugi transnacionalni sastanak...
Na Sveučilištu Ramon Llull u Barceloni je od 26. do 28. lipnja 2023. godine održan drugi transnacionalni sastanak Erasmus+ projekta „Security and Privacy in Academic Data management at Schools (SPADATAS)“ kojem su prisustvovali članovi svih projektnih partnera: Sveučilište Ramon Llull (Daniel Amo Filvà i David Fonseca Escudero), Sveučilište u Salamanci (Alicia García-Holgado, Lucía García-Holgado, Andrea Vázquez Ingelmo i Sonia Verdugo Castro), Sveučilište Jurja Dobrile u Puli (Tihomir Orehovački), Sveučilište u Mariboru (Marjan Krašna i Igor Pesek), Sveučilište Južne Danske (Emanuela Marchetti i Andrea Valente), Gimnazija Ørestad (Claus Witfelt) i I. Osnovna škola Čakovec (Ivana Ružić).

Autor: Tihomir Orehovački
FIPU sudjelovao na međunarodnoj...
U hotelu Clayton Chiswick u Londonu je 22. i 23. lipnja 2023. godine održana međunarodna znanstvena konferencija Computing 2023 na kojoj je Fakultet informatike u Puli sudjelovao sa znanstvenim radom pod nazivom „Evaluating the User Experience of Music Streaming Services“ kojem su autori studenti Roko Fumić i Mateo Rumac te izv. prof. dr. sc. Tihomir Orehovački. Spomenuti znanstveni rad će biti objavljen u publikaciji Lecture Notes in Networks and Systems. Znanstveni rad je nastao u okviru kolegija Interakcija čovjeka i računala koji se izvodi na trećoj godini prijediplomskog studija Informatika.

Autor: Tihomir Orehovački
FIPU sudjelovao na međunarodnoj...
Na sveučilištu „Universidad Distrital Francisco José de Caldas“ u Bogoti je od 4. do 6. svibnja 2023. godine održana međunarodna znanstvena konferencija „International Conference on Management, Tourism and Technologies“ (ICMTT'23) na kojoj je Fakultet informatike u Puli sudjelovao sa znanstvenim radom pod nazivom „Exploring the Factors Affecting the Service Quality of Online Shopping Applications: An Empirical Study“ kojem su autori studenti Laura Lončarić i Matej Višnjić te izv. prof. dr. sc. Tihomir Orehovački. Spomenuti znanstveni rad će biti objavljen u publikaciji Lecture Notes in Networks and Systems. Znanstveni rad je nastao u okviru kolegija Interakcija čovjeka i računala koji se izvodi na trećoj godini prijediplomskog studija Informatika.

Autor: Nikola Tanković
FIPU sudjelovao na međunarodnoj...
Fakultet informatike je sudjelovao na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji „International Conference on Engineering Physics, Electronics and Earth Science (EEPES 2023)“ s radom „Using a monocular camera for 360° dynamic object instance segmentation in traffic“ u koautorstvu profesora Goran Oreški i studentice Lucija Babić. Rad je nastao kao rezultat ai.Shuttle znanstvenog projekta i kolegija Izrada informatičkih projekata i bavi se istraživanjem generalizacijskih mogućnostima suvremenih algoritama za detekciju objekata na različitim perspektivama u prometu. Znanstveni rad je dostupan putem linka ( https://drive.google.com/file/d/14CRjbO-eFGdP56OxCXWJkMD3ZUiCifzy/view?usp=sharing ). Video: https://www.youtube.com/watch?v=gCITJnFrfUg  

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Studenti i nastavnici Fakulteta...
U razdoblju od 22. do 26. svibnja 2023. godine u Opatiji je održan 46. međunarodni skup za informacijsku, komunikacijsku i elektroničku tehnologiju (MIPRO 2023). Na konferenciji su aktivno sudjelovali studenti i nastavnici Fakulteta informatike u Puli koji su prezentirali sljedeće znanstvene radove: Natali Flego, Lucija Josipović Deranja i Tihomir Orehovački: The Influence of the Internet and Social Networks on Behavioral Problems of Primary and Secondary School Students in Croatia Luka Blašković, Alesandro Žužić i Tihomir Orehovački: Stranded Away: Implementation and User Experience Evaluation of an Indie Platformer Game Developed Using Unity Engine Goran Oreški i Simon Aničić: Usporedba funkcija gubitka za semantičku segmentaciju objekata u prometu Dalibor Fonović, Siniša Sovilj i Nikola Tanković: A Survey of End-to-End Congestion Mechanisms in the Field of IoT

Promocija sveučilišnih magistara i...
Promocija magistara i prvostupnika Informatike održat će se u petak, 30. lipnja  2023. godine u Hotelu Park Plaza Histria Pula (Ulica Verudella 17, Pula) u konferencijskoj dvorani Ulika https://www.arenahotels.com/hr/destinacija

Studenti Fakulteta informatike u Puli...
U razdoblju od 9. do 14. svibnja 2023. godine u Umagu je održano STEM Games natjecanje u okviru kojeg su studenti iz cijele Hrvatske i susjedne Bosne i Hercegovine odmjerili snage u znanju i sportu. U sklopu Technology arene, studenti su kombinacijom znanja i vještina iz različitih područja informatike trebali riješiti problemske zadatke koji su svaki dan natjecanja bili drugačijeg tipa. Ove godine se u Technology areni nadmetalo 20 timova pri čemu su naše Sveučilište predstavljala dva tima. Dok je tim pod nazivom "Što li to pas radi?" u sastavu Lucija Babić (FIPU), Paolo Buršić (TFPU), Alan Bubalo (FIPU) i Rafael Krstačić (FIPU) zauzeo izvrsno 5. mjesto, tim "Hakiraj me nježno" kojeg su činili Jan Božac (FIPU), Enrico Kokot (TFPU), Matija Jurcan (TFPU) i Senad Mustafi (FIPU) je natjecanje završio na 12. mjestu.

UNIPU se sa STEM Games natjecanja...
Još je jedno izdanje STEM Games natjecanja iza nas, a naši su se studenti u Pulu vratili sa mnoštvom dobrih rezultata. Ove se godine STEM Games natjecanje održalo od 9. do 14. svibnja u Umagu te okupilo preko 2000 studenata i 20 fakulteta iz Hrvatske i susjedne nam Bosne i Hercegovine.