Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Novosti Fakulteta informatike u Puli

Autor: Siniša Miličić
Objavljen je raspored nastave za zimski semestar 2023/24 za studente u redovitom statusu. U ponedjeljak 2. listopada je Orijentacijski dan za studente 1. godine prijediplomskog studija (redoviti) i nastave nema.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Upisi u više godine studija u...
Upisi u više godine studija započet će u ponedjeljak 18. rujna i trajat će zaključno do 30. rujna 2023. godine. Studenti se upisuju putem ISVU  Studomata , ali tek utvrde da su im upisane sve ocjene iz položenih kolegija, jer datumom upisa sustav izrađuje račun temeljem nepoloženih ECTS bodova (do trenutka upisa).

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Obavijest o produljenju upisa
Obavještavaju se studenti da će upis na odabrani studij putem aplikacije za upise ( https://www.unipu.hr/upisi2023 ) moći obaviti do četvrtka 27 srpnja u 13 sati.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Obavijest o početku upisa
Dragi brucoši i brucošice, budući studenti i studentice Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, od danas u petak 21. srpnja mogući su upisi na odabrani studijski program. Upis je omogućen za sve studijske programe putem online aplikacije za upise. Molimo vas da upise potvrdite na aplikaciji i upišete se na odabrani studijski program. Aplikacija je dostupna na ovoj poveznici: https://www.unipu.hr/upisi2023 Upisi traju do ponedjeljka 24. srpnja u 17:00 sati. Upisi traju i tijekom vikenda. Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Upute za online upise
Dragi brucoši i brucošice, budući studenti i studentice Sveučilišta Jurja Dobile u Puli, zahvaljujemo vam na odabiru studijskih programa Sveučilišta Jurja Dobile u Puli. Prijava na sustav Za pristup web aplikaciji potrebni su vaš OIB, upisni broj te mail adresa putem koje ćete verificirati svoju prijavu (na datum početka upisa). Upisi su u potpunosti online Sveučilište Jurja Dobrile u Puli upise u prvu godinu prijediplomskih sveučilišnih studija, prijediplomskih stručnih studija i integriranih prijediplomskih i diplomskih sveučilišnih studija vrši u potpunosti online, putem aplikacije "Upisi UniPu”. Aplikacija će biti dostupna na adresi  https://www.unipu.hr/upisi2023  gdje će svaki korak biti opisan uputama.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Najava upisa na studijske programe...
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli započet će postupak upisa na sveučilišne prijediplomske studijske programe, stručne prijediplomske studijske programe te sveučilišne integrirane studijske programe 21. srpnja 2023. Upisu će moći pristupiti kandidati koji su stekli prava na upis temeljem plasmana na konačnoj rang listi sukladno prijavi podnesenoj Središnjem prijavnom uredu putem mrežne stranice www.postani-student.hr.  Konačne rang liste za srpanjski upisni rok bit će objavljene 19. srpnja 2023. u 16 sati. Upisi će se provoditi putem online aplikacije za upis. Upute o postupku upisa putem online aplikacije za upis bit će naknadno objavljene.

Autor: Tihomir Orehovački
Održan drugi transnacionalni sastanak...
Na Sveučilištu Ramon Llull u Barceloni je od 26. do 28. lipnja 2023. godine održan drugi transnacionalni sastanak Erasmus+ projekta „Security and Privacy in Academic Data management at Schools (SPADATAS)“ kojem su prisustvovali članovi svih projektnih partnera: Sveučilište Ramon Llull (Daniel Amo Filvà i David Fonseca Escudero), Sveučilište u Salamanci (Alicia García-Holgado, Lucía García-Holgado, Andrea Vázquez Ingelmo i Sonia Verdugo Castro), Sveučilište Jurja Dobrile u Puli (Tihomir Orehovački), Sveučilište u Mariboru (Marjan Krašna i Igor Pesek), Sveučilište Južne Danske (Emanuela Marchetti i Andrea Valente), Gimnazija Ørestad (Claus Witfelt) i I. Osnovna škola Čakovec (Ivana Ružić). Tijekom sva tri dana je održana edukacija koja se sastojala od predavanja i radionica, a istoj su prisustvovali nastavnici osnovnih i srednjih škola iz Hrvatske, Slovenije, Danske i Italije.

Autor: Tihomir Orehovački
FIPU sudjelovao na međunarodnoj...
U hotelu Clayton Chiswick u Londonu je 22. i 23. lipnja 2023. godine održana međunarodna znanstvena konferencija Computing 2023 na kojoj je Fakultet informatike u Puli sudjelovao sa znanstvenim radom pod nazivom „Evaluating the User Experience of Music Streaming Services“ kojem su autori studenti Roko Fumić i Mateo Rumac te izv. prof. dr. sc. Tihomir Orehovački. Spomenuti znanstveni rad će biti objavljen u publikaciji Lecture Notes in Networks and Systems. Znanstveni rad je nastao u okviru kolegija Interakcija čovjeka i računala koji se izvodi na trećoj godini prijediplomskog studija Informatika.

Autor: Tihomir Orehovački
FIPU sudjelovao na međunarodnoj...
Na sveučilištu „Universidad Distrital Francisco José de Caldas“ u Bogoti je od 4. do 6. svibnja 2023. godine održana međunarodna znanstvena konferencija „International Conference on Management, Tourism and Technologies“ (ICMTT'23) na kojoj je Fakultet informatike u Puli sudjelovao sa znanstvenim radom pod nazivom „Exploring the Factors Affecting the Service Quality of Online Shopping Applications: An Empirical Study“ kojem su autori studenti Laura Lončarić i Matej Višnjić te izv. prof. dr. sc. Tihomir Orehovački. Spomenuti znanstveni rad će biti objavljen u publikaciji Lecture Notes in Networks and Systems. Znanstveni rad je nastao u okviru kolegija Interakcija čovjeka i računala koji se izvodi na trećoj godini prijediplomskog studija Informatika.

Fakultet informatike je sudjelovao na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji „International Conference on Engineering Physics, Electronics and Earth Science (EEPES 2023)“ s radom „Using a monocular camera for 360° dynamic object instance segmentation in traffic“ u koautorstvu profesora Goran Oreški i studentice Lucija Babić. Rad je nastao kao rezultat ai.Shuttle znanstvenog projekta i kolegija Izrada informatičkih projekata i bavi se istraživanjem generalizacijskih mogućnostima suvremenih algoritama za detekciju objekata na različitim perspektivama u prometu. Znanstveni rad je dostupan putem linka ( https://drive.google.com/file/d/14CRjbO-eFGdP56OxCXWJkMD3ZUiCifzy/view?usp=sharing ). Video: https://www.youtube.com/watch?v=gCITJnFrfUg  

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Studenti i nastavnici Fakulteta...
U razdoblju od 22. do 26. svibnja 2023. godine u Opatiji je održan 46. međunarodni skup za informacijsku, komunikacijsku i elektroničku tehnologiju (MIPRO 2023). Na konferenciji su aktivno sudjelovali studenti i nastavnici Fakulteta informatike u Puli koji su prezentirali sljedeće znanstvene radove: Natali Flego, Lucija Josipović Deranja i Tihomir Orehovački: The Influence of the Internet and Social Networks on Behavioral Problems of Primary and Secondary School Students in Croatia Luka Blašković, Alesandro Žužić i Tihomir Orehovački: Stranded Away: Implementation and User Experience Evaluation of an Indie Platformer Game Developed Using Unity Engine Goran Oreški i Simon Aničić: Usporedba funkcija gubitka za semantičku segmentaciju objekata u prometu Dalibor Fonović, Siniša Sovilj i Nikola Tanković: A Survey of End-to-End Congestion Mechanisms in the Field of IoT

Promocija sveučilišnih magistara i...
Promocija magistara i prvostupnika Informatike održat će se u petak, 30. lipnja  2023. godine u Hotelu Park Plaza Histria Pula (Ulica Verudella 17, Pula) u konferencijskoj dvorani Ulika https://www.arenahotels.com/hr/destinacija

Studenti Fakulteta informatike u Puli...
U razdoblju od 9. do 14. svibnja 2023. godine u Umagu je održano STEM Games natjecanje u okviru kojeg su studenti iz cijele Hrvatske i susjedne Bosne i Hercegovine odmjerili snage u znanju i sportu. U sklopu Technology arene, studenti su kombinacijom znanja i vještina iz različitih područja informatike trebali riješiti problemske zadatke koji su svaki dan natjecanja bili drugačijeg tipa. Ove godine se u Technology areni nadmetalo 20 timova pri čemu su naše Sveučilište predstavljala dva tima. Dok je tim pod nazivom "Što li to pas radi?" u sastavu Lucija Babić (FIPU), Paolo Buršić (TFPU), Alan Bubalo (FIPU) i Rafael Krstačić (FIPU) zauzeo izvrsno 5. mjesto, tim "Hakiraj me nježno" kojeg su činili Jan Božac (FIPU), Enrico Kokot (TFPU), Matija Jurcan (TFPU) i Senad Mustafi (FIPU) je natjecanje završio na 12. mjestu.

UNIPU se sa STEM Games natjecanja...
Još je jedno izdanje STEM Games natjecanja iza nas, a naši su se studenti u Pulu vratili sa mnoštvom dobrih rezultata. Ove se godine STEM Games natjecanje održalo od 9. do 14. svibnja u Umagu te okupilo preko 2000 studenata i 20 fakulteta iz Hrvatske i susjedne nam Bosne i Hercegovine.

Autor: Jasna Stjepanović
UNIPU hoodice dostupne još samo tri...
Sveučilište u Puli ušlo je u suradnju s Modnom katedrom te je sada moguće naručiti UNIPU hoodicu u dvije varijante.  Sve informacije o naručivanju i dostavi možete pronaći  https://modnakatedra.com/kreatori/unipu/. Merch se šalje kasnije, točnije, krajem ožujka, jednom kada sve narudžbe budu prikupljene i definirane. Shop je aktivan još samo tri dana, do 23.02. u ponoć!

Poštovani studenti, zbog mogućeg preklapanja termina ispita, pismeni dio ispita iz kolegija Diferencijalni mi integralni račun, te Matematika 2 (s prijašnjih godina Informatike i Računarstva) dana 9.2.2023. (te i 23.2.2023) održat će se s početkom u 14.00 sati (a ne kako je ranije bilo najavljeno u 16.00 sati) u dvorani RV u Rovinjskoj ulici.  izv.prof.dr.sc. Valter Boljunčić

Na Sveučilištu u Salamanci održan...
Na Sveučilištu u Salamanci je 23. i 24. siječnja 2023. godine održan kick-off sastanak Erasmus+ projekta „Security and Privacy in Academic Data management at Schools (SPADATAS)“ kojem su prisustvovali članovi svih projektnih partnera: Sveučilište Ramon Llull (Daniel Amo Filvà) Sveučilište u Salamanci (Alicia García-Holgado, Lucía García-Holgado, Andrea Vázquez Ingelmo, Sonia Verdugo Castro i Francisco José García Peñalvo) Sveučilište Jurja Dobrile u Puli (Tihomir Orehovački) Sveučilište u Mariboru (Marjan Krašna i Igor Pesek) Sveučilište Južne Danske (Emanuela Marchetti i Andrea Valente) Gimnazija Ørestad (Claus Witfelt) I. Osnovna škola Čakovec (Ivana Ružić i Siniša Stričak)

Studenti UNIPU-a sudjelovali na...
Srednjoeuropsko regionalno natjecanje timova studenata u programiranju CERC 2022 održano je od 25. do 27. studenog 2022. godine na Fakultetu računarstva i informatike Sveučilišta u Ljubljani. Na natjecanju je sudjelovalo 56 tročlanih timova iz Češke (11 timova), Hrvatske (6 timova), Mađarske (7 timova), Latvije (2 tima), Poljske (19 timova), Slovačke (5 timova) i Slovenije (6 timova). Hrvatsku su predstavljala tri tima sa Sveučilišta u Zagrebu te po jedan tim sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Sveučilišta u Rijeci i Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku koji su to pravo ostvarili na natjecanju timova studenata informatičara hrvatskih sveučilišta održanom početkom ovog mjeseca.

Autor: Nikola Tanković
Predstavljanje tvrtke IN2 Grupa
Kolege i partneri iz IN2 grupe održali su zanimljivo predstavljanje tvrtke pred studentima Informatike i Računarstva. Njihovi Martina, Matea i Emrah približili su iskustvo rada u IN2 kroz različite uloge i time ukazali na široke mogućnosti u odabiru buduće karijere za studente informatike. Studentima su približili iskustvo rada u Sektoru zdravstva i javne uprave na pozicijama konzultanta, voditelja implementacije i softverskog inženjera. Podsjećamo studente FIPU-a da se mogu javiti u IN2 i dogovoriti stručnu studentsku praksu. Upravo su iskustvo konkretne prakse naglasili kao veliku prednost pri zapošljavanju. Veselimo se svim studentskim prijavama i budućim suradnjama!

Dekan FIPU izv. prof. dr. sc. Darko...
Na  16. po redu PMI Forumu  razgovaralo se o vještinama i perspektivama projekata i budućnosti te kako će oni utjecati jedni na druge. Cilj Foruma je razmjena znanja i praksi u raznim područjima dok nam je ove godine tema " Projects create our future - get them done and shape the future with smart project management ". 

Održano natjecanje timova studenata...
U nedjelju, 6. studenog 2022. godine, održano je natjecanje u kojem je sudjelovalo 14 timova studenata sa četiri hrvatska sveučilišta (Zagreb, Osijek, Rijeka i Pula) te 6 timova učenika srednjih i osnovnih škola. Sveučilište Jurja Dobrile u Puli je ove godine sudjelovalo u natjecanju po sedmi put, a predstavljalo ga je pet tročlanih timova sačinjenih od studentica i studenata Fakulteta informatike u Puli i Tehničkog fakulteta u Puli:   Tim 10 (Luka Benković, Marija Ilić, Mirna Pušeljić) Tim 11 (Alan Bubalo, Alan Burić, Rafael Krstačić) Tim 12 (Filippo Bubić, Ivana Pleše, Juraj Štern-Vukotić) Tim 13 (Matija Jurcan, Senad Mustafi, Leo Radočaj) Tim 14 (David Kovačević, Leo Matošević, Sara Mauko)

Autor: Nikola Tanković
FIPU sudjelovao na najvećoj AI...
Udruga CroAI i ove je godine organizirala najveću konferenciju posvećenu umjetnoj inteligenciji u Hrvatskoj, AI2FUTURE ( https://ai2future.com/ ). Konferencija je kroz dva dana okupila više od 250 sudionika, od kojih je 25 sudjelovalo kao panelisti i govornici. Predavanja su pokrila najnovije teme iz svijeta znanosti i primjene umjetne inteligencije u poslovanju. Na konferenciji je sudjelovao i FIPU; provedena istraživanja fakulteta je predstavio doc. dr. sc. Goran Oreški s temom korištenja generativnih modela za sintetiziranje tabelarnih podataka.

Tjedan Centra za e-učenje Srca: panel...
Tradicionalni  Tjedan Centra za e-učenje Srca  ima za cilj pružanje podrške nastavnicima u pripremi za novu akademsku godinu i unaprjeđenja kvalitete nastave. Detaljan raspored događanja u okviru Tjedna Centra za e-učenje Srca nalazi se na web stranicama Centra za e-učenje ( https://www.srce.unizg.hr/ceu/tjedan-ceu-2022 ).

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Rektorovo obraćanje studentima za...
Ispred Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli osobna mi je čast i zadovoljstvo zaželjeti vam uspješnu i nadasve sigurnu novu akademsku godinu. Prošlih smo godina bili svjedoci mnogih izazova od kojih su i danas mnogi prisutni. Nadamo se da će nova akademska godina biti ipak manje izazovna i manje neizvjesna u odnosu na godine prije. Pred vas će biti novi ispitni i životni izazovi za koje sam siguran da cete ih uspješno svladati. Iako nikada nije bilo lako studirati, svi mi koji smo bili studenti znamo koji su izazovi studentskog života, posljednjih su godina, uslijed velike neizvjesnosti i društvenih transformacija, izazovi pred našim studentima svakako još i veci. Snagom volje i odlućnošću, naši su se studenti uspješno nosili sa svakim izazovom koji je pred njih postavljen. Siguran sam da će tako biti i u budućnosti u novoj akademskoj godini. 

Autor: Nikola Tanković
FIPU sudjelovao na konferenciji...
Više od 600 najvećih stručnjaka iz industrije digitalnog dizajna i developmenta okupilo se u petak i subotu u Labinu na trećoj po redu konferenciji Labin Digital u organizaciji labinske tvrtke Lloyds digitala. Na konferenciji su održana simultana predavanja na dvije lokacije - u Dvorani SC Franko Mileta koja je nosila ime Hangar Arena (Design & UX) te u Lamparni iliti Mine Hallu (Dev & Data). Voditelji programa su bili Iva Šulentić i Ivan Šarić, a brojna publika zainteresirana za dizajn i UK pratila je predavanja Pellea Martina iz Spring/ Summer, Irene Pereyra iz Anton & Irene, Denisa Lomova iz Red Collara, Berjesty Kozanoglu (UX FACULTY i ex-Shopify), Vanje Bertalan (Human), Vladimira Končara (Kiwi.com), Elene Crnković (Bornfight) i Mislava Žakalja (Cinnamon). FIPU je na konferenciji sudjelovao s najboljim studentima uključenim u rad FIPU laboratorija. Više o konferenciji možete saznati na:  https://digital-labin.com/

Poziv na predavanje: Što nosi nova...
Dvorana Pula, nova zgrada FET-a u ponedjeljak, 26. rujna u 17h. Kako OpenAI uči pisati kao Shakespeare, stvarati hiperrealistične slike i kodirati kao profesionalac? Algoritmi umjetne inteligencije su u samo posljednje 2 godine naučili pisati u Shakespeareovom stilu, stvarati programski kod, refaktorirati ga, te generirati bilo koju sliku koja vam padne na pamet u nekoliko sekundi? Nova generacija umjetne inteligencije je ovdje da promijeni način na koji radimo stvari i možda ćete morati malo nadoknaditi zaostatak. U ovom zanimljiviom predavanju, Gerard će se osvrnuti na prekretnice koje su openAI-ju omogućile postizanje tako nevjerojatnih rezultata i otvorile put za novu generaciju AI alata i pomoćnika koji će biti prisutni još dugo vremena. Trenutačni napredak i budućnost umjetne inteligencije doista su uzbudljivi! Bio: Gerard je evangelist programiranja za web i cloud. Uživa pomagati programerima u njihovom uspjehu u umjetnoj inteligenciji i Web3. Uspješan govornik, trener i voditelj zajednice za različite događaje kao što su Web3 London, ReactEurope, Reactive Conf i drugi. On je bivši AWS Developer Advocate i Google Developer Expert.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Slobodna upisna mjesta u rujnu
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli objavljuje slobodna upisna mjesta u rujnu

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Rezultati upisa u ljetnom roku i...
Prijave za upis na studij u jesenskom roku putem sustava  postani-student.hr  započele su 21. srpnja 2022. godine i traju do 19. rujna 2022. (do 13:59 sati) osim za upise na studije sljedećih visokih učilišta na kojima prijave završavaju ranije: Muzička akademija u Puli do 2. rujna 2022. i  Sveučilišni preddiplomski studij Dizajn i audiovizualne komunikacije do 8. rujna 2022. Više informacija dostupno je u natječaju i na mrežnim stranicama visokih učilišta.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Objava za medije: Sveučilište u Puli...
Danas su na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli predstavljeni studijski programi koje provode Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti , Filozofski fakultet u Puli , Muzička akademija u Puli , Medicinski fakultet u Puli i Tehnički fakultet u Puli. Upisi na sve preddiplomske studijske programe traju do 18. srpnja. Prorektorica za studente, obrazovne programe i suradnju izv. prof. dr. sc. Mirjana Radetić-Paić rekla je kako preddiplomskoj i integriranoj razini Sveučilište Jurja Dobrile u Puli nudi ukupno 1.432 slobodna mjesta od čega za redovite studente 1.016, za izvanredne studente 282 i strane državljane 134. Već sada po privremenim rang listama popunjenost od 100% ima Znanost o moru, Studij sestrinstva, Japanski jezik, Engleski jezik i Rani predškolski odgoj i obrazovanje. Više od 70% popunjeni su studijski programi dizajna i audiovizualnih komunikacija, Informatika i Učiteljski studij.  

Autor: Jasna Stjepanović
Finalni video Svečane promocije...
Dragi prvostupnici i magistri,  video sa Svečane promocije magistara i prvostupnika Informatike  možete preuzeti sa sljedeće poveznice: Promocija diplomanata Fakulteta informatike u Puli - 13. 5. 2022. - YouTube  

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli...
Europska je komisija u četvrtak 16. lipnja objavila rezultate natječaja u okviru programa Digitalna Europa (Digital Europe Program – DEP) kojima je Sveučilištu i partnerima odobren projekt Europskog centra za digitalne inovacije EDIH Adria .

Autor: Sara Maga
Dragi roditelji i budući studenti, pozivamo vas da nam se pridružite na Informativnim danima koji se održavaju 14. lipnja 2022. od 17 do 19 sati u foajeu nove zgrade Fakulteta za ekonomiju i turizama "Dr. Mijo Mirković". Na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli se po prvi puta održava Informativni dan za roditelje. S obzirom da su analize pokazale da pri izboru studija veliku ulogu imaju i roditelji, Sveučilište je odlučilo posebno informirati roditelje o svojoj širokoj lepezi studijskih programa te načinu i mogućnostima upisa. Na Sveučilištu se nadaju da će ovim događajem pomoći roditeljima budućih studenata sa korisnim informacijama i dilemama oko željenih studijskih programa.

Iz medija: U Domu branitelja održana...
Ova promocija je dokaz našeg smisla postojanja, našeg rada i uspjeha. Ne slavimo samo cilj, već put prema cilju, svako predavanje, vježbu, ispit, projekt, znanstveni ili stručni rad, interakciju s kolegama i profesorima, neprospavane noći zbog učenja, vrijeme i trud koji je uložen da bi se danas sastali ovdje, istaknuo je dekan Fakulteta informatike u Puli Darko Etinger.

Promjena mjesta održavanja promocije...
Promocija magistara i prvostupnika Informatike održat će se u petak, 13. svibnja 2022. godine u Domu hrvatskih branitelja. 

Iz medija: Goran Oreški - Radimo na...
Ideja projekta je napraviti autonomna vozila koje će bez, ili uz minimalnu pomoću čovjeka, ali uz stalan nadzor, svakodnevno obavljati navedenu funkciju, strogo uzimajući u obzir sigurnost putnika, sudionika u prometu i ostalih stanovnika grada Pule. Goran Oreški docent je na Fakultetu informatike sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Osnivač je u start-up tvrtke koja se bavi automatizacijom poslovanja financijskih institucija korištenjem umjetne inteligencije. Njegova tvrtka danas kroz svoja rješenja omogućava bankama odobravanje kredita, bez fizičke prisutnosti klijenta i potrebe za dostavom dokumenata, putem mobitela ili računala.  

Autor: Nikola Tanković
FIPU suorganizator ICT konferencije...
Najavljujemo događaj koji se po prvi puta održava u Istri, a koji će okupiti stručnjake, inovatore i predstavnike ICT industrije Riječ je o konferenciji "Let'sGrow!", koja će se održati u petak, 6. svibnja u Domu hrvatskih branitelja u Puli od 10 do 17:30 sati, u organizaciji Udruženja ICT Istra. ICT Istria neprofitna je udruga softverskih i informatičkih stručnjaka i tvrtki, koja promovira Istru kao globalno IT središte s mogućnostima za razvoj karijere i ispunjen život u Istri. Stoga, na konferenciji "Let'sGrow!" predviđena su brojna stručna i inspirativna predavanja te radionice, a cilj je potaknuti učenike i studente i mlade ljude na prepoznavane potencijala, obrazovanje i zapošljavanje u ICT sektoru u Istri bez kojeg je današnji razvoj gotovo nezamisliv. Kroz cjelodnevni event želi se motivirati navedene skupine da se educiraju, prihvate nove tehnologije te nastave graditi karijeru i život u Istri uz mogućnost rada sa "susjedima preko puta", ali i cijelim svijetom.  

Promjena datuma održavanja promocije...
Promocija magistara i prvostupnika Informatike održat će se u petak, 13. svibnja 2022. godine na Studentskom trgu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli (trg između Studentskog doma i restorana).

Autor: Darko Etinger
Promocija magistara i prvostupnika...
Promocija magistara i prvostupnika Informatike održat će se u petak, 6. svibnja 2022. godine na Studentskom trgu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli (trg između Studentskog doma i restorana).

Fakultet informatike u Puli sudjeluje...
Fakultet informatike u Puli kao parner sudjeluje na projektu SUNSAFE IoT koji je započeo 18. siječnja 2021. godine, u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja - Faza II“, financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Za studente 1. godine zimski semestar započinje u ponedjeljak 4. listopada 2021. godine Orijentacijskim danom: a) u 11 sati dvorana „ISTRA“ Fakulteta ekonomije i turizma na adresi Preradovićeva ulica 1, Pula za I. skupinu studenata; studenti s prezimenima A-L i b) u 12.15, dvorana „ISTRA“ Fakulteta ekonomije i turizma na adresi Preradovićeva ulica 1, Pula za II. skupinu studenata; studenti s prezimenima M-Ž.

Autor: Ivica Petrinić
Studenti FIPU-a sudjelovali na CERC...
Srednjoeuropsko studentsko ICPC natjecanje (CERC) održano je 25. i 26. rujna 2021. godine u Pragu. Na natjecanju je sudjelovalo 88 tročlanih timova iz Austrije, Češke, Hrvatske, Mađarske, Poljske, Slovačke i Slovenije. Hrvatsku je predstavljalo pet timova sa Sveučilišta u Zagrebu te po jedan tim sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Sveučilišta u Rijeci i Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku koji su to pravo ostvarili na natjecanju timova studenata informatičara hrvatskih sveučilišta održanom krajem studenog prošle godine.

Autor: doc. dr. sc. Goran Oreški
Poziv studentima za sudjelovanje u...
Pozivaju se zainteresirani studenti da se prijave za razvoj autonomnog vozila u okviru FIPULab projekta ai.Shuttle. Projekt podrazumijeva primjenu dubokog učenja i neuronskih mreža na praktičnom primjeru automatizacije gradskog prijevoza. Cilj projekta je razviti mini bus koji će samostalno funkcionirati i prevoziti putnike. Projekt je zamišljen kao kolaboracija nastavnika, studenata i vanjskih stručnjaka, a financira ga Google.

Sažetak razvijenih igara kolegija...
Studenti prve godine diplomskog studija prezentirali su završne verzije igara koje su razvili u okviru kolegija Dizajn i programiranje računalnih igara . Projekt je uključio osmišljavanje koncepta, razradu dizajna, te implementaciju igre u okruženju Unity. Ove ak. godine studenti su razvili igre i za dva različita koncepta u suradnji s Medicinskim fakultetom u Puli.

Autor: Nikola Tanković
Najava dodjele počasnog doktorata...
Suosnivač i prvi čovjek Infobipa Silvio Kutić u petak će postati počasni doktor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Svečanost će se održati u 11 sati u zgradi FET-a, a nazočit će joj prorektor izv. prof. dr. sc. Valter Boljunčić i prorektorica izv. prof. dr. sc. Mirjana Radetić-Paić u ime Sveučilišta te u ime Fakulteta informatike u Pul kao predlagatelja dekan izv. prof. dr. sc. Giorgio Sinković, ujedno i predsjednik povjerenstva za dodjelu počasnog doktorata, potom prodekan za nastavu i studente doc. dr. sc. Darko Etinger i prodekan za znanost i suradnju s gospodarstvom doc. dr. sc. Nikola Tanković.

Obavijest o pokretanju postupka...
Na temelju članka 41. i 45. Statuta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Vijeće Fakulteta informatike na svojoj redovitoj online sjednici 23. ožujka 2021.  donijelo je Odluku o pokretanju postupka izbora dekana Fakulteta informatike za mandatno razdoblje od 1. listopada 2021. godine. Imenovano je povjerenstvo za prikupljanje prijedloga i provođenje postupka izbora dekana u sastavu: Izv.prof.dr.sc. Valter Boljunčić, predsjednik povjerenstva Doc.dr.sc. Siniša Miličić, član Romeo Šajina, član

Autor: Ivica Petrinić
Najava gostujućeg predavanja Davora...
U sklopu kolegija Umjetna inteligencija, 23. ožujka 2021. godine u 9 sati putem Zooma održat će se gostujuće predavanje "Hrvatska AI liga" predavača Davora Runje predsjednika CISEx-a.  

Obavijest o pokretanju postupka...
Na temelju članka 41. i 45. Statuta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Vijeće Fakulteta informatike na svojoj redovitoj sjednici 12. siječnja 2021.  donijelo je Odluku o pokretanju postupka izbora dekana Fakulteta informatike za mandatno razdoblje od 1. listopada 2021. godine. Imenovano je povjerenstvo za prikupljanje prijedloga i provođenje postupka izbora dekana u sastavu: Izv.prof.dr.sc. Valter Boljunčić, predsjednik povjerenstva Doc.dr.sc. Siniša Miličić, član Romeo Šajina, član

Autor: Nikola Tanković
Za kvalitetnu znanost i visoko obrazovanje svakom fakultetu ključna je suradnja sa zajednicom koja to područje primijenjuje. Za Fakultet Informatike u Puli to znači suradnju s istarskom IT zajednicom. Interakcija kroz istraživačke projekte, pozvana predavanja, studentske prakse pospješuje osnovne funkcije fakulteta i jača kulturu suradnje prakse i znanosti. U informatici, glavnoj domeni dinamičnog i promjenjivog razvoja, to je presudno. Na popisu naših partnera ističe se i najveća IT kompanija u Hrvatskoj. Njihov doprinos Fakultetu je višestruk.

Studenti FIPU-a prezentirali radove...
U razdoblju od 28. rujna do 2. listopada 2020 održan je 43. međunarodni skup za informacijsku, komunikacijsku i elektroničku tehnologiju, po prvi puta istodobno u tradicionalnom i virtualnom okruženju pod nazivom hibridni MIPRO 2020.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Upute za online upise u jesenskom...
Dragi brucoši, budući studenti Sveučilišta Jurja Dobile u Puli, zahvaljujemo vam na odabiru studijskih programa Sveučilišta Jurja Dobile u Puli. Upisi na Sveučilištu Jurja Dobile u Puli će se provoditi online putem aplikacije Upisi UniPu. Aplikacija će biti dostupna na https://upisi.unipu.hr/ gdje će svaki korak biti opisan uputama. Više detalja možete pročitati u uputama koje smo pripremili i dostupne su putem ove poveznice: Upute za online upise

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Svim studentima koji se upisuju u prvu godinu sveučilišnih preddiplomskih studija, prvu godinu integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija i prvu godinu stručnih studija u akademskoj godini 2020./2021. u utorak, 28. srpnja 2020. godine u 12 sati, putem SMS-a, stići će obavijest o načinu korištenja AAI@EduHr korisničkih podataka i usluga Sveučilišta.

Informacije o nastavku upisa u prvu...
Daljni pristup upisima kroz aplikaciju Upisi UniPu koja je dostupna na poveznici https://upisi.unipu.hr/ bit će omogućen kandidatima koji su uplatom upisnine potvrdili namjeru upisa (nije potrebno dostavljati potvrdu o uplati).  Pristupni podatci za službeni mail i ostale usluge Sveučilišta dostavit će se putem SMS-a najkasnije u utorak, 28. srpnja 2020. 

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Informacija o upisima u akademsku...
Svi pristupnici koji ostvare pravo upisa u prvu godinu sveučilišnih preddiplomskih studija, prvu godinu integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija i prvu godinu stručnih studija u akademskoj godini 2020./2021. i dobiju upisni broj od strane Središnjeg prijavnog ureda ( www.postani-student.hr ) pristupit će online upisima na odabrani studijski program na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli kroz aplikaciju za upis. 

U četvrtak, 28. svibnja 2020. na dvodnevnoj online konferenciji ICT20@COVID-19 u organizaciji udruge  MIPRO Sanja Križan Sučić studentica diplomskog sveučilišnog studija Informatika Fakulteta informatike u Puli, Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli održala je prezentaciju „ Factors Influencing Teachers’ Intention to Use e-Learning Technologies for Teaching After the COVID-19 Pandemic: The Example of Croatian Secondary School Teacher s “ koja je rezultat provedenog istraživanja u okviru diplomskog rada iz kolegija Sustavi elektroničkog učenja .

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Nastupno predavanje dr. sc. Nikole...
Dekan Fakulteta informatike u Puli donio je odluku o održavanju nastupnog predavanja dr. sc. Nikole Tankovića za izbor u znanstveno-nastavno zvanje i na radno mjesto docenta iz područja tehničkih znanosti, polje računarstvo, na neodređeno vrijeme u punom radnom vremenu, dana 23. travnja 2020. u 9.15 sati telekonferencijom u redovnom rasporedu održavanja nastave iz kolegija Web aplikacije. Naslov predavanja je: "Arhitekturni stil REST". Snimka predavanja dostupna je ovdje.

Student Fakulteta Informatike u Puli Ivan Matak dobitnik je stipendije programa „Vulcanus in Japan“ kojem je osnivač EU-Japan centar za industrijsku suradnju. Program je namijenjen studentima diplomskih i doktorskih studija prirodnih i tehničkih znanosti sa sveučilišta na razini Europske unije za jednogodišnje stručno usavršavanje u japanskim tvrtkama. Pravo na prijavu na natječaj imaju studenti koji su barem na 4. godini studija u trenutku prijave te studenti doktorskih studija.

Nastupno predavanje dr. sc. Gorana...
Dekan Fakulteta informatike u Puli donio je odluku o održavanju nastupnog predavanja dr. sc. Gorana Đambića za izbor u naslovno znanstveno nastavno docenta iz područja društvenih znanosti, polje informacijskih i komunikacijskih znanosti dana 20. travnja 2020. u 10,50 sati u virtualnoj učionici sustava Big Blue Button. Naslov predavanja je: "Collideri i fizika u Unity-u".

U razdoblju od 24. do 25. veljače 2020. godine u City Plaza Event Centru u Zagrebu održana je CASE 2020 konferencija o razvoju poslovnih i informatičkih sustava. Fakultet informatike Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli je i ove godine bio brončani pokrovitelj konferencije.

U razdoblju od 31. siječnja do 2. veljače 2020. godine studenti FIPU-a (Mirko Sršen, Karlo Skok i Karlo Tvrdinić) su sudjelovali na Global Game Jamu (GGJ) u Rijeci pod pokroviteljstvom Udruge proizvođača igara PGŽ.

Autor: Nikola Tanković
Information security and cryptography...
U četvrtak 23.1.2020. docent Blaž Markelj sa Sveučilišta u Mariboru, fakulteta sigurnosnih studija (Univerza v Mariboru, Fakulteta za varnostne vede) održao je gostujuće predavanje na predmetu Kriptografija pod naslovom "Information security and Cryptography".