Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Više od 1000 studenata s 15 hrvatskih STEM usmjerenih fakulteta i sveučilišnih odjela okupilo se i organiziralo STEM Games - međunarodno studentsko STEM natjecanje u znanju i sportu. Sudjelovali su fakulteti iz Zagreba, Rijeke, Pule, Osijeka, Varaždina, Splita pa sve do fakulteta iz susjedne Bosne i Hercegovine točnije iz Sarajeva.  Prvo izdanje STEM Gamesa održalo se prvi put u Europi, u Poreču od 8. do 13. svibnja 2018. godine. 

Boje Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli branilo je 70 studenata, od toga 49 studenata pohađa Fakultet Informatike (FI) u Puli, 13 studenata Fakultet ekonomije i turizma, 7 studenata je s Odjela za prirodne i zdravstvene studije te svega 1 student s Odjela za tehničke studije. Kao član žirija Mathematics Arene bio je profesor s FI, dr. sc. Siniša Miličić, a mentor Technology Arene bio je također profesor FI, doc. dr. sc. Tihomir Orehovački

Studenti su svoje znanje odmjeravali u četiri STEM Games Arene (Science Arena, Technology Arena, Engineering Arena i Mathemathics Arena) u kojima su se rješavali problemski zadaci u specifičnim poljima znanja. Posebno se istaknuo tim Technology Arene na 8. mjestu od ukupno 19. te Science Arena s 5. mjestom. Istaknuo se student Vedran Prpić (Fakultet Informatike) iz Technology Arene te Marina Metić (Odjel za prirodne i zdravstvene studije) koja je nastupila u Science Areni.

Studenti su odmjeravali svoje vještine i u devet sportskih natjecanja. 

Posebno se istaknula ženska ekipa u rukometu s 2. mjestom te osvojenim peharom. U finalu su poražene protiv Fakulteta elektronike i računarstva u Zagrebu gdje je rezultat bio nerješen te su se pucali penali, a uz manjak sreće UNIPU ekipa poražena je rezultatom 9:11. Sa 7 zabijenih golova istaknula se studentica Leona Štrucelj.

U muškoj konkurenciji rukometa ekipa nije prošla skupinu no dali su sve od sebe i na početku samog natjecanja nisu imali ni približna očekivanja.

Ženska ekipa krosa izborila je 4. mjesto, promakao im je pehar za sekundu no sljedeće godine se svakako nadaju boljem rezultatu. Najbolje vrijeme imala je Monika Marcan na 8. mjestu. Muška ekipa izborila je 8. mjesto u kojem Danijel Baltić imao najbolji rezultat.

Studenti su se natjecali u futsalu u kojem su imali dvije nerješene utakmice i jedan poraz. Istaknuli su se Karlo Tušek, Danijel Starčić, Karlo Skok, Karlo Zeko i Šimun Severović.  

4. mjesto u odbojci osvojili su muškarci. Izgubili su u borbi za 3. mjesto no dali su sve od sebe, a istaknuo se Dario Trupina. Ženska ekipa odbojke je imala pobjedu u skupini no nije uspjela izboriti prolazak u finale. 

Muška ekipa odbojke na pijesku poražena je u skupini te ženska ekipa u četvrtfinalu. 

Ekipa stolnog tenisa ispala je također iz skupine no istaknuli su se studenti Danijel Starčić te Matej Milanović.

Muška ekipa košarke ispala je iz skupine s jednom pobjedom i dva poraza. Sven Amančić je onaj koji je svojom igrom podizao ekipu kroz cijelu utakmicu.

U konkurenciji šaha osvojeno je 7. mjesto kojem je najviše doprinjeo Ivan Brizanac.

U muškoj konkurenciji veslanja ekipa je ispala odmah u skupini u kojem je FER bio bolji. 

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli nastupilo je prvi puta na ovakvoj vrsti natjecanja te čestitamo svim studentima na rezultatima i borbenosti kroz cijelo natjecanje, a na godinu ne sumnjamo u još bolje rezultate. 

Iz svega prije navedenog da se zaključiti da studenti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli uz minimalni rad i prethodno uvježbavanje posjeduju talente za spomenuta područja što je moglo biti uočeno tek na jednom ovakvom natjecanju. Dakle, korisni aspekti sudjelovanja su, osim umrežavanja studenata i međusobnog prijenosa dobrih iskustava, odmjeravanje snaga te poticanje natjecateljskog duha što je dobar put k izvrsnosti. 

Zahvaljujemo se i Studentskom centru, Studentskom zboru, Općini Medulin, Turističkoj zajednici grada Pule, Grafičkom studiju Sample te Jimmy tours prijevozniku koji su nam uopće omogućili kako bismo mogli biti dijelom ovakvog događanja. 

Organizacijski odbor

  • Leona Štrucelj
  • Marija Kantolić 

Dodatne fotografije koje je izradila asistentica Ingrid Hrga, mag. oec. pogledajte na adresi:

Popis obavijesti