Opcije pristupačnosti Pristupačnost
Food Computer – uređaj za replikaciju...

Na Fakultetu informatike u Puli u srijedu 3. listopada 2018. uspješno je obranjen diplomski rad studenta Mislava Hagera pod nazivom „Računalni sustav za replikaciju uzgoja biljaka – sklopovska implementacija“.

Zadatak je bio razviti sklopovski dio računalnog sustava za replikaciju uzgoja biljnih kultura u kontroliranoj atmosferi. Tehnologija se zasniva na IoT (eng. Internet of Things) platformi koja uključuje: robotizirani sustav za upravljanje i praćenje klime, energije i rasta biljke unutar specijalizirane, izolirane komore za rast. Klimatske varijable koje se prate/upravljaju su: razina ugljik dioksida, temperatura zraka, vlažnost, otopljeni kisik u supstratu, pH, električna vodljivost, temperatura zone korijena i brojne druge varijable koje se mogu digitalno pratiti i kontrolirati unutar zatvorene komore za rast s ciljem da se dobiju različite fenotipkse ekspresije biljaka (npr. različiti okusi, mirisi, veličine itd.). Zapisi uzgojenih biljaka pohranjuju se u formi tzv. „klimatskih recepata“ za buduću replikaciju.

Pogledajte galeriju fotografija s obrane


U sklopu diplomskog rada i kolegija Internet stvari na Fakultetu informatike u Puli ovo je najsloženiji i fizički najveći IoT uređaj koji smo do sada izradili. Prvi dio (sklopovsku implementaciju) uspješno je završio kolega Mislav Hager, a drugi dio (programsku implementaciju) će završiti drugi diplomand Mateo Kovaček u idućem semestru.

Mentor: doc. dr. sc. Siniša Sovilj

Popis obavijesti