Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Studenti i nastavnici FIPU-a posjetili su konferenciju Dani komunikacije 2019 koja se i ove godine održala u atraktivnom rovinjskom Hotelu Lone. Naglasak koneferencije ove godine bio je na mogućnostima unaprjeđenja poslovanja i marketinške komunikacije apliciranjem suvremenih tehnologija umjetne inteligencije (engl. artificial intelligence - AI).

Predavanje Jessice Chapplow na temu Heartificial Intelligence: How AI is Humanising Businesses ukazalo je na inovativne primjene AI-a koji su direktno vezani uz emocije korisnika poput Snickersovog algoritma Hungerithm gdje "raspoloženje Interneta" direktno utječe na cijenu ove popularne čokoladice. Jessica je ukazala i na primjer Huawei aplikacije koja omogućuje čitanje knjiga gluhim osobama, dodacima za Alexu koji pružaju mladim majkama savjete pri dojenju ili algoritama koji prediciraju pokušaje samoubojstava u metroima.

Steve Vranakis iz Googlea također je bio veoma zanimljiv zbog svog bogatog iskustva u dizajnu različitih proizvoda koji se temelje na umjetnoj inteligenciji poput instrumenta Nsynth Super (NSynth Super) koji omogućuje kombiniranje različitih zvukova i stvaranje potpuno novih. Zanimlijv je bio i njegov projekt vizualizacije (Recreating the self-driving experience: the making of the Waymo 360° video okoline kako ju vidi samovozeći automobil u svrhu stjecanja povjerenja korisnika. 

Dojmilo nas je i predavanje Marka Adamsa iz Vicea koji nas je inspirirao za u traganju za novim inovacijama te da svoje poglede usmjerimo u buduće trenodove koje valja stvoriti.  Mark tvrdi da drastično moramo preispitati način na koji pristupamo razgovoru o inovacijama ako želimo izbjeći tragediju u narednim desetljećima. Potrebno je oduprijeti se trendovima jer slijediti trendove troši energiju i ne omogućava iskorak. Kako Mark kaže: "People feel exhausted when following, and energized when leading".

Najviše nas je dojmio cijeli ugođaj konferencije i količina pozitivne enerigije s kojom smo se vratili, puni novih ideja i trendova koje ćemo tek zakuhati. Svakako pogledajte i video uradak našeg studenta Nevena Pešuta koji prenosi mali dio te atmosfere:

Popis obavijesti