Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Na Fakultetu informatike u Puli u petak 5. srpnja 2019. godine uspješno je obranjen diplomski rad studenta Matea Kovačeka pod nazivom „Računalni sustav za replikaciju uzgoja biljaka – programska implementacija“.

Zadatak je bio razviti programski dio računalnog sustava za replikaciju uzgoja biljnih kultura u kontroliranoj atmosferi. Tehnologija se zasniva na IoT (eng. Internet of Things) platformi koja uključuje: robotizirani sustav za upravljanje i praćenje klime, energije i rasta biljke unutar specijalizirane, izolirane komore za rast. Klimatske varijable koje se prate/upravljaju su: razina ugljik dioksida, temperatura zraka, vlažnost, otopljeni kisik u supstratu, pH, električna vodljivost, temperatura zone korijena i brojne druge varijable koje se mogu digitalno pratiti i kontrolirati unutar zatvorene komore za rast s ciljem da se dobiju različite fenotipkse ekspresije biljaka (npr. različiti okusi, mirisi, veličine itd.). Zapisi uzgojenih biljaka pohranjuju se u formi tzv. „klimatskih recepata“ za buduću replikaciju.

U sklopu diplomskog rada i kolegija Internet stvari na Fakultetu informatike u Puli ovo je najsloženiji i fizički najveći IoT uređaj koji smo do sada izradili. Prvi dio - sklopovsku implementaciju - uspješno je završio kolega mag. inf. Mislav Hager, a drugi dio - programsku implementaciju - je sada uspješno dovršio mag. inf. Mateo Kovaček.

Mentor: doc. dr. sc. Siniša Sovilj
 

Popis obavijesti