Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Na Fakultetu informatike u Puli je 26. rujna 2019. održano predavanje na temu "Razvoj WEB aplikacija uz primjenu serverless arhitekture" koje je održao Gerard Sans, predstavnik tvrtke Amazon Web Services (AWS).

Organizacija predavanja rezultat je poslovne orijentacije FIPU-a kojom želimo produbiti komunikaciju i suradnju između studenata, lokalnih kompanija i velikih svjetskih stručnjaka. Takva inicijativa je u skladu i s ciljevima platforme Istra IT Land, u kojoj fakultet aktivno sudjeluje. Pored studenata na predavanju su bili i pretstavnici poslovnih partnera fakulteta.

AWS je jedna od najvećih svjetskih IT kompanija na području pružanje infrastrukture oblaka (konkuriraju joj na primjer Microsoft Azure i Google Cloud) i podružnica je velike svjetske korporacije Amazon. Infrastruktura AWS-a pokreće poslovanje tvrtki u više od 190 zemalja. Među poznatije klijente AWS-a spadaju kompanije poput LinkedIna, Facebooka, Netflixa, Twittera, Airbnba, BMW-a i mnogih drugih. Drugim riječima, veći dijelovi naših digitalnih aktivnosti prolaze kroz infrastrukturu AWS-a.

Sans Gerard pojasnio je budući smjer razvoja web i mobilnih aplikacija koristeći infrastrukturu oblaka. Naglasio je kako je glavna prednost računalnog oblaka mogućnost nesmetanog rasta digitalnog poslovanja bez velikih početnih kapitalnih troškova. Infrastruktura oblaka skalabilno podržava kompanije svih veličina - od početne faze do faze globalnih razmjera što je vidljivo iz liste klijenata.

Gerard naglašava kako je oblak budućnost i kako neovisno o tome hoće li se studenti odlučiti za usluge AWS-a ili nekog drugog pružatelja usluga, trebaju prionuti usavršavanju u tom smjeru.

FIPU je ovim putem otvorio suradnju s AWS-om te će za svoje studente zajednički osigurati resurse oblaka tijekom njihova obrazovanja. Dodatno će FIPU na svojim kolegijima i praktikumima educirati studente u korištenju infrastrukture oblaka čime potvrđuje svoju usmjerenost ka suvremenim tehnologijama. FIPU će u okviru produbljivanja dosadašnje suradnje s gospodarstvom aktivno pružati svekoliku potporu u razvoju i primjeni tehnologije oblaka.

Pogledajte galeriju fotografija s gostujućeg predavanja.

Popis obavijesti