Opcije pristupačnosti Pristupačnost

U Kopenhagenu održan treći...

U Kopenhagenu je 30. studenog i 1. prosinca 2023. godine održan treći transnacionalni sastanak projekta SPADATAS na kojem su sudjelovali predstavnici svih projektnih partnera. Prisutni su bili članovi Sveučilišta Ramon Llull (Daniel Amo Filvà i Belén Donate Beby), Sveučilišta u Salamanci (Alicia García-Holgado i Lucía García-Holgado), Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli (Tihomir Orehovački), Sveučilišta u Mariboru (Marjan Krašna i Helena Fošnjar), Sveučilišta Južne Danske (Emanuela Marchetti i Andrea Valente), Gimnazije Ørestad (Claus Witfelt) te I. Osnovne škole Čakovec (Ivana Ružić i Ivana Vadlja).

Transnacionalni sastanak je održan u Gimnaziji Ørestad, smještenoj u futurističkoj zgradi koja predstavlja spoj (gotovo) tradicionalnih učionica i potpuno otvorenih prostora. Gimnazija Ørestad je poznata po svojoj usmjerenosti na medijske studije, medijskoj pismenosti, pedagogiji informacijsko-komunikacijske tehnologije, otvorenim učionicama te inovativnim i angažirajućim nastavnim metodama. Škola je postala potpuno digitalna 2012. godine, a u istoj učenici samostalno rade na prijenosnim računalima dok ih nastavnici prate te im pružaju pomoć i podršku. Navedenom smo imali i prilike svjedočiti tijekom posjeta jednom školskom satu u sklopu kojeg su učenici trećeg razreda radeći u timu programirali robote.

U sklopu dvodnevnog sastanka analizirani su prototipovi koje su kreirali učenici Gimnazije Ørestad pod mentorstvom Clausa Witfelta te su definirani daljnji koraci u razvoju alata otvorenog tipa za automatsko vrednovanje i mapiranje osjetljivosti podataka u procesima akademskog upravljanja podacima s ciljem maksimalne uključenosti učenika i nastavnika u taj proces.

Dogovorena je suradnja u provedbi zajedničkih obrazovnih aktivnosti povezanih s temom projekta između studenata Sveučilišta u Salamanci i Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Provedena je i analiza kvalitete dosadašnjih projektnih aktivnosti, te su dogovorene daljnje aktivnosti diseminacije rezultata putem društvenih medija, kao i putem znanstvenih radova koji će biti prezentirani na nadolazećim međunarodnim konferencijama i objavljeni u znanstvenim časopisima. Konačno, definirani su detalji vezani uz provedbu radionica u školama s ciljem prikupljanja primjera dobre prakse i stvaranja obrazovnih materijala otvorenog tipa.

Četvrti transnacionalni sastanak će se održati 6. i 7. lipnja 2024. godine u Puli.

izv. prof. dr. sc. Tihomir Orehovački

Popis obavijesti