Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Dekan Fakulteta informatike...

Dekan Fakulteta informatike izv. prof. dr. sc. Darko Etinger sudjelovao je na prestižnom AI for Good Global Summit-u 2024, koji se održao u Ženevi, Švicarska. Ovaj summit, poznat kao vodeća akcijski orijentirana platforma Ujedinjenih naroda, promovira umjetnu inteligenciju u svrhu unapređenja zdravlja, klime, rodne ravnopravnosti, uključive prosperitetnosti, održive infrastrukture i drugih globalnih razvojnih prioriteta.

AI for Good Global Summit organizira Međunarodna telekomunikacijska unija (ITU) – specijalizirana agencija UN-a za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju – u partnerstvu s 40 UN-ovih agencija i suorganizatorima, uključujući vladu Švicarske.

Summit se održao u Međunarodnom konferencijskom centru Ženeve (CICG). Tijekom događaja, dekan je  imao priliku sudjelovati u brojnim panelima i radionicama koje su istraživale kako umjetna inteligencija može doprinijeti postizanju ciljeva održivog razvoja.

Poseban naglasak bio je stavljen na primjenu AI u zdravstvu, gdje su prezentirani inovativni projekti koji koriste umjetnu inteligenciju za poboljšanje dijagnostike i liječenja pacijenata diljem svijeta. Također, razgovaralo se o ulozi AI u borbi protiv klimatskih promjena, uključujući napredne sustave za praćenje okoliša i predviđanje ekstremnih vremenskih uvjeta.

Jedna od ključnih tema bila je i rodna ravnopravnost, gdje su se istaknuli načini na koje AI može podržati uključivanje žena u tehnološki sektor i osnažiti ih kroz edukaciju i pristup resursima.

Dekan Etinger aktivno je sudjelovao u diskusijama o održivoj infrastrukturi, predstavljajući inicijative našeg fakulteta koje koriste AI za razvoj pametnih gradova i unapređenje kvalitete života u urbanim sredinama.

Kratki video: 

 

 

Popis obavijesti