Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Erasmus iskustva studenata

Autor: Andrea Bulešić
Moje Erasmus+ iskustvo stručne prakse...
U zimskoj jakni, dugim hlačama i poluviskom tenisicama sletjela sam na airodrom Stanfield u Halifaxu. Čekajući shuttle bus koji će me izravno odvesti do centra Halifaxa, isprva, nisam ni primjetila čudnovate poglede koji su se ljepili na mene što od umora, što od gladi, a što od uzbuđenja što sam sletjela na Kandsko tlo. Priznajem, čudno je da netko 31.05. nosi zimsku jaknu, duge hlače, ali na vrtloglavih kandskih 13 stupnjeva za jednu Europljanku nije.

Kada sam prvi put čula od prijateljice za Erasmus program pomislila sam: „Ma nije to za mene.“ Slušajući iskustva drugih često mi se javljala znatiželja i znala sam se pitati kako bih se ja snašla u drugoj državi i kako bi moje iskustvo izgledalo. Kad sam se napokon odlučila da želim to isprobati svijet je zadesila pandemija. No, ni ona me nije spriječila da se prijavim na odrađivanje stručne prakse, dobijem stipendiju i u konačnici odem u Krakow u kojemu sam provela tri i pol mjeseca.  

Erasmus+ iskustvo stručne prakse:...
Nakon odrađenog Erasmus+ studijskog boravka u Španjolskoj u akademskoj godini 2018./2019., odlučila sam se prijaviti za još jedan Erasmus+, i to onaj u svrhu odrađivanja stručne prakse. Odabrala sam Savremenu osnovnu školu u Beogradu kao prihvatnu instituciju i sretna sam i zahvalna što su me i oni prihvatili da postanem dio njihova tima.

Svi znaju da je ova 2020. godina posebna zbog COVID situacije. Mnogi studenti su se možda dvoumili prijaviti se za Erasmus+ mobilnost, ili ne. Za mene od samog početka nije bilo nikakve dvojbe. Znala sam da želim otići.

Kad bi mi netko bio rekao da će Erasmus toliko utjecati na mene i na vidike - ne bih mu vjerovala. Teško je sročiti u jedan tekst sve što sam proživjela u četiri mjeseca na svom Erasmus iskustvu, ali probat ću što bolje približiti Vam koliko je to uistinu iskustvo života koje Vas može promijeniti, jedino na bolje.

Ukratko opisati Erasmus+ iskustvo uopće nije lak zadatak. Zvuči jednostavno, ali lagano nije… Problem su uspomene koje naviru i prevladaju pa umjesto da napišem konkretan osvrt, javim se prijateljima iz raznih zemalja i prođem cijelu galeriju fotografija, prisjetim se ovog i onog; dobrog i onog manje dobrog. Svejedno, osmijeh se nesvjesno razvlači i ponovno dolazim do zaključka da sam učinila pravu stvar – s obzirom da sam upisala apsolventsku godinu, odlučila sam jedan semestar otići na sjever Poljske, u Gdańsk, proširiti vidike te usporediti pristupe naše Muzičke akademije pri Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli i Muzičke akademije im. Stanisława Moniuszki u Gdańsku. Iako sam se u cijelu avanturu upustila sama, nije me bilo strah. Svima toplo preporučujem da barem jednom negdje otputuju sami.

Kada bih mogla rezimirati svoj cjelokupni život u tri najdraže stvari i iskustva koja sam dosad proživjela, Erasmus+ projekt bi definitivno bio jedan od njih. Zimski semestar (2019./2020.) provela sam u Almerii, Španjolskoj. Ne znam hoću li Vam ovim putem uspjeti predočiti svoje oduševljenje cjelokupnog iskustva, ali samo ću Vam reći da morate otići sami da bi se uvjerili u sve što čujete i pročitate – bolje od toga ne može! Inače, volim učiti razne jezike i upoznavati se s drugim kulturama, tradicijama i običajima, ali Španjolska mi je duže vrijeme bila na vrhu liste pa se nisam puno dvoumila gdje bih htjela otići na Erasmus.

Student sam prve godine diplomskog studija Fakulteta za ekonomiju i turizam „Dr. Mijo Mirković“ smjera Management i poduzetništvo. Moje ime je Jakov Cipurić i Erasmus iskustvo započeo sam sasvim spontano i u zadnji čas.

ERASMUS+?  Ako ste u poziciji da nemate pojma šta Vam ta riječ može donijeti u vaš studentski život, ako ste tek postali student ili vas još jedan ispit dijeli do diplome u rukama i Zavoda za zapošljavanje, pročitajte ta velika slova koja sjaje, trepere, zovu vas i iskaču iz ovog dugačkog teksta pred vama. Strah, nedoumice, prepreke, brojne isprike i razmišljanja su dio donošenja odluke koja je na Vama, no moj najbolji savjet je da se odvažite i krenete, bez puno dvojbe jer kao što dobra stara kaže “Tko želi, nađe i način!” Da ne duljim dosadnim uvodom evo, kako je to kod mene bilo.

Mi smo Glorija Mrazović i Josipa Bišof, studentice diplomskog studija Kulture i turizma na Fakultetu za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije u Puli. U sklopu Erasmus+ programa razmjene u svrhu studijskog boravka, zimski semestar 2019./2020. nastavne godine provele smo na otoku Madeira.

Erasmus+ studijski boravak -...
Erasmus+ studijski boravak bio je moja višegodišnja želja koja se je ostvarila u zimskom semestru akademske godine 2019./ 2020. Kolegica Ingrid Blašković i ja odlučile smo se na zajedničku avanturu u Portugalu čije fotografije sada sjetno gledamo.

Fakultet za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, 11. ožujka 2020. godine, organizirao je Info-dan za sve zainteresirane studente gdje su isti mogli dobiti informacije o Erasmus+ programu mobilnosti koji studentima nudi mogućnost boravka na jednoj od partner institucija u Europi u svrhu studijskog boravka ili stručne prakse.

Erasmus+ studijski boravak –...
Studenti Fakulteta ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“, Benjamin Lanca, Ena Zgrebec i Tena Višnjić odlučili su se prijaviti na Erasmus+ program mobilnosti te su ljetni semestar akademske godine 2018./2019. proveli na Sveučilištu Regensburg u Njemačkoj. 

Zahvaljujući Erasmus+  mobilnosti ostvarila sam svoju želju za studiranjem i dužim boravkom u Italiji jer sam u Perugi, glavnom gradu pokrajine Umbrije, provela nezaboravnih šest mjeseci. Svoju sam mobilnost ostvarila na Università per Stranieri di Perugia iliti Sveučilištu za strance koje slovi kao ambasador Italije u svijetu, čija me je reputacija privukla da izaberem baš to sveučilište.

Moje je ime Silvija i svoju Erasmus mobilnost sam obavila u Portugalu, na Instituto Politécnico do Porto - Escola Superiror de Hotelaria e Turismo. Zašto sam izabrala baš Portugal? Pošto mene zanima turizam i ugostiteljstvo, birala sam studijske programe koji imaju drugačije kolegije u ponudi od naših fakulteta, a koji bi mogli uvelike doprinijeti mom obrazovanju.

Zadovoljna sam stupnjem znanja profesora koji su mi predavali te sam naučila puno zanimljivih stvari na Erasmusu na Muzičkoj akademiji u Gdansku i u Bratislavi. Oba grada su izuzetno lijepa, ali kod Bratislave je prednost ta što je blizu grada Beča koji je centar kulture i vrlo značajan grad za mene kao glazbenicu...

Nakon godina odlazaka na predavanja, truda, učenja, ispita, svoje studiranje odlučila sam 'završiti u stilu' te sam se odlučila za posljednji semestar akademske godine 2015./2016. u Španjolskoj, točnije u Almeriji. Zašto Španjolska? Zbog jezika, dobrih iskustava mojih prethodnika, ali i jednostavno jer je to – Španjolska. Sve što je potrebno jest izraziti želju i taj pothvat, uz veliku potporu naših profesora i koordinatora, postaje najbolje iskustvo života. Nakon ispunjavanja papirologije i prijave na natječaj, potrebno je pričekati rezultate i avantura započinje.