Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Obavijesti

Autor: Rozana Veselica Celić
Održana je Noć istaživača pri našem...
Europska noć istraživača je i ove godine zaokupila interes javnosti: više od 10.000 posjetitelja istraživalo je u Puli, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku!  Europska noć istraživača se sada već tradicionalno održava posljednjeg petka u rujnu diljem Europe, a ove godine smo se družili 29. rujna ''Provirimo zajedno u unutrašnjost čovjeka!'', ''Kako uloviti kukca?'', ''Što nas razlikuje od banane?'', ''Klimatske promjene: More danas i za 50 godina.'', ''Plastic is not fantastic'',

Autor: Rozana Veselica Celić
Posjet školi povodom nadolazeće Noći...
Djelatnik Fakulteta prirodnih znanosti u Puli dr. sc. Neven Iveša održao je zanimljivu interaktivnu radionicu o invazivnim vrstama u sjevernom Jadranu za učenike osnovne škole Monte Zaro u Puli kao uvod u sutrašnju Noć istraživača. Svi sadržaji su besplatni i otvoreni svim zainteresiranima, a odvijat će se na adresi - Zagrebačka 30 u vremenu od 17:00 do 22:00 sata.

Autor: Rozana Veselica Celić
Vidimo se na Noći istraživača - i ove...
Uzbuđeno odbrojavamo dane do ovogodišnje Noći istraživača koja će se održati u Puli, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku u petak, 29. rujna! Posjetitelji će još jednom imati priliku sudjelovati u brojnim zanimljivim eksperimentima, interaktivnim radionicama, igrama, edukativnim izložbama, predavanjima i brojnim drugim aktivnostima, kroz koje će se predstaviti najnovija znanstvena otkrića na razumljiv i zabavan način. 

Autor: Rozana Veselica Celić
Anketa - Noć istraživača
Poštovani, molimo Vas da u skopu Blue Connect projekta - Noć istraživača, ispunite anketu čiji QR kod možete pronaći u slici uz tekst. Ispituju se percepcije opće javnosti o znanosti i znanstvenicima. Hvala unaprijed.

Autor: Rozana Veselica Celić
Aktivnosti Blue Connect projekta u...
Festival znanosti se održava od 24.-29.travnja, 2023. godine, te obilježava brojne obljetnice (preuzeto sa https://www.festivalznanosti.hr/2023/): 70 godina od otkrića strukture molekule DNK, 50 godina od prvog mobilnog telefona, prije 40 godina Pioneer 10 bio je prvi proizvod ljudskih ruku koji se otisnuo izvan Sunčeva sustava, a prije čak 140 godina patentirana je prva fotonaponska ćelija. 120 godina prošlo je otkad je Maria Sklodowska Curie, kao prva žena, dobila svoju prvu Nobelovu nagradu iz fizike, a 70 godina otkako je Valentina Terješkova, kao prva žena, odletjela u Svemir.

Autor: Rozana Veselica Celić
Održana radionica Blue Connect...
U srijedu, 29.ožujka, 2023. Prorektor za znanost i kvalitetu prof. dr. sc. Igor Jerković sa Sveučilišta u Splitu, održao je radionicu na temu "Eterična ulja". Radionica je predaktivnost Noći istraživača, projekta Horizon MSCM - BLUE CONNECT- koje Sveučilište Jurja Dobrile provodi u suradnji sa Sveučilištem u Splitu, koji je koordinator projekta, te u suradnji sa ostalim projektnim partnerima. Noć istraživača će se održati na našem Sveučilištu u petak, 29. rujna, 2023. godine, te ovim putem pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže.

Znanost i istraživanje su zabavni -...
Europska noć istraživača uspješno je i uz velik interes javnosti održana 30. rujna 2022. godine pod motom ‘’Ja istražujem!’’ u Splitu, Puli, Zadru i Dubrovniku te 1. listopada 2022. godine u Rijeci .  ''Što bi bilo kad more ne bi postojalo? Koliko smo psihofizički spremni za more i život na moru? Kako (ne) ostaviti trag na planetu? Što je skriveno u zemlji? Kako virtualna stvarnost mijenja gradove? Kako ugljikom gazimo Zemlju? Hrana i zdravlje: što nam proizvođači (ne) govore? Zbog čega nam je potrebna zaštita elektroenergetskih mreža? Kako klimatske promjene utječu na morske organizme? Što su to podvodni roboti i kako rade? Koji su uzroci i posljedice grijanja Jadrana?' ', samo su neka od pitanja koja smo zajedno istraživali kroz igre, eksperimente, radionice, zanimljiva predavanja i ostale interaktivne sadržaje .

Na Sveučilištu održana press...
Jučer, 28. rujna 2022. godine održana je press konferencija na Rektoratu Sveučilišta Juraj Dobrile u Puli uoči nadolazeće Europske noći istraživača.  Ovogodišnje događanje, koje se obilježava diljem Europe s ciljem popularizacije znanosti, zakazano je za petak, 30. rujna 2022. godine od 17 do 20 sati na Studentskom trgu i Stanici 50 (FET).

Okrugli stol "Klimatske promjene...
U ponedjeljak, 19. rujna 2022. godine u 13:00 sati Katedra za hrvatsku književnost Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Puli organizira okrugli stol na temu  ''Klimatske promjene i književnost'' . Program će se održati u Dvorani Slavka Zlatića na Filozofskom fakultetu u Puli (Ronjgova 1), a sudjelovat će izv. prof. dr. sc. Dejan Durić (Filozofski fakultet, Sveučilište u Rijeci), Ante Jerić (Filozofski fakultet, Sveučilište u Rijeci, doktorand pri ZRC SAZU u Ljubljani) i Marijeta Bradić (doktorandica pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu), uz moderiranje doc. dr. sc. Matije Jelače (Filozofski fakultet, Sveučilište u Puli).

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Pridružite nam se na Europskoj noći...
Zadnji petak u rujnu rezervirajte za Europsku noć istraživača, koja će se ove godine istodobno održati u 25 europskih zemalja, uključujući i Hrvatsku!  Posjetitelji će imati priliku sudjelovati u brojnim zanimljivim eksperimentima, interaktivnim radionicama, igrama, edukativnim izložbama i predavanjima u pet najvećih hrvatskih obalnih gradova: Splitu, Rijeci, Puli, Zadru i Dubrovniku. Istraživači će predstaviti najnovija znanstvena otkrića na razumljiv i zabavan način, približiti svoj rad javnosti i pokazati utjecaj znanosti na naš svakodnevni život.