Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Europska noć istraživača - Blue Connect

O projektu

Europska noć istraživača održava se svake godine, posljednjeg petka u rujnu. Europska noć istraživača usmjerena je na širu javnost, obraćajući se i privlačeći ljude bez obzira na njihovu znanstvenu pozadinu, s posebnim naglaskom na obitelji, učenike i studente, a posebice one s otežanim pristupom, pa su stoga manje skloni baviti se STEAM područjima (znanost, tehnologija, inženjerstvo, umjetnost i matematika) ili istraživačkim aktivnostima.

Blue-connect okuplja partnere iz pet glavnih obalnih gradova sredozemnog dijela Hrvatske čija su istraživanja uvelike karakterizirana prirodnim, biomedicinskim, ekološkim, društvenim i ekonomskim aspektima mora. Glavni cilj Blue-connecta je ponovno povezivanje znanosti s društvom približavanjem istraživanja i istraživača javnosti, osnažujući javno priznanje znanstvenog i istraživačkog obrazovanja i izgrađujući povjerenje te razumijevanje znanosti i njezinog utjecaja na plavo društvo u regiji.

Kroz pet radnih paketa, koji odražavaju ciljeve projekta, provodit će se  aktivnosti koje promiču istraživanje i znanost na razumljiv način i potiču angažiranje šire javnosti i mladih u znanosti kako bi zajednički djelovali na relevantne probleme s kojima se susreće Mediteran. Aktivnosti tijekom Noći istraživača će omogućiti javnosti i mladima da sudjeluju u eksperimentima koji će im pomoći u razumijevanju istraživanja i znanosti. Kako bi se osiguralo da aktivnosti postižu željeni učinak, metodologija i alati za evaluaciju utjecaja projektnih aktivnosti će se razvijati. Uspješna provedba projekta u konačnici će rezultati povećanim povjerenje m javnosti i mladih u istraživanje i znanost u Hrvatskoj.

RECONNECT SCIENCE WITH THE BLUE SOCIETY - Blue-connect

HORIZON-MSCA-2022-CITIZENS-01

Koordinator: Sveučilište u Splitu

Voditelj projekta: dr. sc. Ivona Peternel

Broj projekta: 101061595

Program: Obzor Europa

Budžet projekta: 314.073 EUR
UNIPU budžet: 25.375 EUR

Početak projekta: 01/05/2022
Trajanje projekta: 18 mjeeci

Očekivani ishodi projekta

Cilj 1: Osigurati razumljivu i efektivnu  poruku o znanosti

Cilj 2: Povećati svijest o istraživačkim i inovacijskim aktivnostima i projektnim aktivnostima

Cilj 3: Povećati razumijevanje znanosti, uloge u društvu i gospodarstvu te utjecaj na svakodnevni život građana

Cilj 4: Potaknuti angažman mladih i šire javnosti u istraživanju i znanosti te potaknuti javno priznanje znanstveno-istraživačkog obrazovanja

Cilj 5: Procijeniti utjecaj aktivnosti projekta na širu javnost i mlade

Partneri

  • Sveučilište Jurja Dobrile u Puli
  • Institut za oceanografiju i ribarstvo
  • Mediteranski institut za istraživanje mora - MediLS
  • Institut za jadranske kulture i melioraciju krša
  • Sveučilište u Dubrovniku
  • Sveučilište u Zadru
  • Sveučilište u Rijeci
  • STEP RI Znanstveno - tehnologijski Park Sveučilišta u Rijeci