Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Europska noći istraživača kao glavne aktivnost projekta Blue-connect, punog naziva ''Reconnect science with the blue society'', će se održati ovaj petak, 30.09.2022. godine na studentskom trgu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i Stanici 50 Fakulteta ekonomije i turizma.

Projekt je jedan od 48 projekata odobrenih za financiranje putem Marie Skłodowska – Curie poziva u okviru programa Obzor Europa/Horizon Europe, čime se Europska noć istraživača vratila u Hrvatsku po prvi put nakon 2019. godine.Glavni cilj projekta Blue-connect je ponovno povezivanje znanosti s društvom, jačanje javnog priznanja znanosti i istraživačkog obrazovanja, te izgradnja povjerenja i razumijevanja znanosti i njezinog utjecaja na plavo društvo u plavoj regiji.

Za vrijeme Noći istraživača će se održati okrugli stol na temu Paradoks pojma „čistoća“, na kojemu će sudjelovati opći jezikoslovci i kroatisti, ali i predstavnici drugih znanstvenih područja i polja, primjerice biolozi i sl. te će središnja tema biti ukazati na važnost i interdisciplinaran znanstveni prikaz ove sveobuhvatne teme. Voditeljica aktivnosti:  izv. prof. dr. sc. Blaženka Martinović.

Tijekom Europske noći istraživača bit će predstavljene I teme vezane uz klimatske promjene i njihov utjecaj na živi svijet te uloga znanstvenika u njihovom rješavanju. Edukativne interaktivne radionice obuhvatit će širok spektar aktualnih problema kao što su izazovi i prilagodbe uslijed globalnih klimatskih promjena s naglaskom na termofilne vrste riba. Posjetitelji će biti educirani o novim želatinoznim stanovnicima naših plaža poput meduza i invazivnih ctenofora Jedan kutak bit će posvećen prezentaciji istraživačkih tehnika, a javnost će se upoznati s ciljanim morskim organizmima u odgovarajućim spremnicima sa osiguranim životnim uvjetima te će se detaljnije objasniti utjecaj klimatskih promjena na njih. Voditelj aktivnosti: Neven Iveša, dipl. ing. Bio.